Članak iz Novog lista, 12. 4. 1974.

Nova premijera u Pionirskom kazalištu:»Čudnovate zgode šegrta Hlapića«

 U povodu 100. obljetnice rođenja Ivane Brlić Mažuranić, Pionirsko kazalište iz Rije­ke prikazuje u nedjelju u 16 sati premijeru jednog od najpoznatijih djela ove spisatelji­ce »Čudnovate zgode šegrta Hlapića« u dra­matizaciji i režiji LEA TOMAŠIĆA.

Predstavu Izvodi dramska grupa osnovne škole »Bobijevo«, kolu vodi nastavnica ANA RODIN, šegrta Hlapića Igra u predstavi ERVIN WEITER, Gita je ROSINA KOTUROVIĆ a ostale likove tumaće GORAN PAVELIĆ. ALEKSANDRA CRNIĆ, VESNA FRANELIĆ, SINIŠA ZATEZALO, ARISTELA DŽODAN, MIRO TEŠEVIĆ, EDO VOLARIĆ, ANDRIJA KOVAČEVIĆ, ROBERT CEROVIĆ, VEDRANA FRANELIC, RATKO NALIS, SLOBODAN ŠAPIĆ, JADRANKA JANKOVIĆ, MERl BEBERICA, SVETLANA ŽIVKOVIĆ, EDITA STILIN, ZORAN MADŽAROV, ESTERA SILAJ, LIDIJA PODOBNIK I SANJA RADULIĆ.

 

Evo što je o svojem radu na dramatizaciji i režiji ovoga djela, te o djeci-glumcima rekao Leo Tomašić:

— »Šegrt Hlapić, osebujna je priča, ko­ja je i danas, nakon toliko vremena što je napisana i prevedena na sve jezike svijeta, još uvijek živa, svježa. Kao i sve priče ove spisateljice i »Hlapić« jc priča bogatog sa­držaja s mnoštvom poetski obrađenih doga­đaja. Zbog toga je i dramatizacija ove priče (koja je već napravljena u mnogo, mnogo verzija, čak ju je i sama spisateljica drama­tizirala ali u obliku praktički neizvedivom na pozornici) složen posao jer treba postići da poetski dijalog zazvoni i sa scene, isto­vremeno zadržavajući jezičnu patinu i ar­haičnost.

•Hlapića« sam već nekoliko puta obrađi­vao i ova je dramatizacija rezultat mojeg dosadašnjeg iskustva na ovom i drugim dje­lima ove spisateljice, koje sam uvijek radio s posebnim zadovoljstvom. Posebno me ra­duje i rad s djecom, jer djeca su najbolji glumci na svijetu, a posebno još ako imaju i smisla za glumu. Tako je i rad na ovoj predstavi bio za mene niz ugodnih mome­nata.

G. MILIĆ

Nova premijera u Pionirskom kazalištu: "Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Fotografija s dječje predstave „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ odigrane u riječkom Pionirskom domu 1974. godine.