Devedesetih godina, zbog različitih vanjskih (lokacija) i unutarnjih razloga (kadrovskih, poludnevnog radnog vremena i dr.) dvije preblizu smještene dječje knjižnice: „Beli kamik“ i „Sušak“ nisu više odgovarale potrebama vremena. Ove dvije dječje knjižnice prestaju s radom 1994. godine. Spajanjem njihovih fondova i otvaranjem nove središnje dječje knjižnice nastao je Stribor.

 

Dječja knjižnica "Stribor" smještena je u samom centru grada. Prostor od 165 m2 uređen je potpuno novim, lijepim i funkcionalnim namještajem, a knjižnica je opremljena i HI-FI uređajem, televizorom i videorekorderom - opremom primjerenom suvremenoj dječjoj knjižnici devedesetih godina. Stribor je za svoje male korisnike otvoren cijeli dan.

 

Već 1996. godine broj djece upisane u Stribor gotovo je dva puta veći od broja upisanih korisnika u obje "stare" dječje knjižnice.

 

Od studenog 1994. kad je sramežljivo otvorio oči, da bi 1995. već hrabro stao na svoje noge, Dječji odjel Stribor izgradio je do danas prepoznatljivu svoju sliku u javnosti – postao pravi centar dječje knjige i kulture u središtu grada. U proteklih 20 godina kroz njega je prošla rijeka Riječana, velikih i malih, a djeca s početka danas sa Striborom upoznaju svoju djecu.