Gradska biblioteka Sušak osnovana je 1930. godine. Počela je s fondom od oko 900 svezaka, uglavnom znanstvenog ili popularno-znanstvenog karaktera, a već 1947. je imala 7 940 svezaka građe, koja je sada uključivala i beletristiku.

U početku smještena u zgradu Gradske vijećnice, nakon Drugog svjetskog rata seli se nove prostorije u zgradi Kulturnog doma na Sušaku.

1955. godine iz fonda Bilioteke Sušak izdvojene su dječje knjige i preseljene u novootvorenu Dječju knjižnicu "Sušak" u ulici Milana Smokvine Tvrdog 3.

Moderno uređen interijer, prilagođen dječjoj dobi, odmah je privukao velik broj djece – tijekom prvih šest mjeseci rada knjižnice upisano je 1 017 malih korisnika.

1961. godine otvorena je Čitaonica "Sušak" u Ulici Proleterskih brigada 8 (današnja Strossmayerova). Primala je više od stotinu naslova periodike, a imala je dvadesetak sjedećih mjesta.

 

1962. godine, nakon nove političko-teritorijalne podjele u kojoj su se dotadašnje tri općine – Rijeka, Sušak i Zamet ujedinile u jedinstvenu općinu Rijeka, Gradska biblioteka Sušak spaja se s Narodnom čitaonicom riječkom i Narodnom čitaonicom Mlaka u Gradsku biblioteku Rijeka.