EN | PL | DE | FR | NO | PT | SR | NL | HR
Riječka revija, god. 20 (1976), br. 2 · SVeVID digitalna knjižnica

Search using this query type:Search only these record types:

Item
File
Collection
Exhibit
Exhibit Page
Simple Page

Advanced Search (Items only)

Riječka revija, god. 20 (1976), br. 2

Dublin Core

Creator

[glavni i odgovorni urednik Nikola Kraljić]

Title

Riječka revija, god. 20 (1976), br. 2

Description

Riječka revija, časopis za književnost, umjetnost i društvena pitanja, koji je izlazio u Rijeci od 1952. do 1969., isprva kao dvomjesečnik, od 1963. kao mjesečnik. Pokrenulo ga je Narodno sveučilište u Rijeci i Puli (1952-53), potom ga preuzima riječko Izdavačko poduzeće Otokar Keršovani (1954-57), a od 1958. izdavač je bio Pododbor Matice hrvatske u Rijeci. Glavni urednici bili su Vinko Antić i Vlatka Babić, kasnije Drago Crnčević, Milivoj Bakarčić, Nikola Kraljić i dr.
Časopis se, kao prvi takve vrste na istarsko-kvarnerskom prostoru, bavio društvenim i kulturnim životom, te objavljivao prozu i poeziju, rasprave i polemike, književnopovijesne i povijesne osvrte, prikaze knjiga i kulturnih zbivanja (izložbe, predstave i dr.). Početkom 1960-ih regionalnu problematiku sve više zamjenjuje književnost koja u časopisu dobiva središnje mjesto. Njegova uloga u okupljanju kulturnih i književnih djelatnika koji su se bavili riječkim, istarskim, primorskim, kvarnerskim i gorskokotarskim temama postupno je slabila pojavom novih časopisa, napose moderno usmjerenih Dometa. Nova serija Riječke revije, kao časopisa Riječkoga književnog i naučnog društva, izlazila je od 1968. U časopisu su objavljivali D. Gervais, V. Antić, T. Peruško, A. Rojnić, D. Klen, V. Bratulić, P. Strčić, M. Božić, A. Cetineo, O. Delorko, V. Desnica, S. Diana, N. Fabrio, M. Fotez, I. Frangeš, D. Jelčić, M. Matić-Halle, M. Matković, Lj. Car-Matutinović, N. Mihanović, V. Parun, N. Polić, A. Šoljan, M. Bertoša i dr.
Izvor: https://www.istrapedia.hr/hr/natuknice/3654/rijecka-revija

Subject

Književnost
Civilizacija. Kultura. Napredak

Date

1976

Publisher

Rijeka : Narodno sveučilište Rijeka i Pula, od god.1 (1968)

Contributor

Kraljić, Nikola
Pavlinić, Vladimir

Spatial Coverage

Rijeka
Istra
Hrvatsko primorje
Gorski kotar

License


Creative Commons licenca Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada 4.0 međunarodna.

Embed

Copy the code below into your web page